S deťmiKnihyKniha: Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých

Kniha: Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých

Nie! Do knihy sa nekreslí! Tak takéto prudké reakcie by ste si pri tejto knihe mali odpustiť. Prichádza totiž kniha, ktorej samotná jej autorka Olivia Olivieri priamo hovorí: „Je to prvá kniha na svete, do ktorej sa môže čmárať. Čo môže – musí!“. Táto kniha nás aj pre toto vyjadrenie okamžite zaujala.

Kniha Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých, z vydavateľstva HladoHlas, prináša na 56 stránkach desať rozprávok, ako napríklad O počítačovom chlapcovi (ukážku prinášame pod týmto článkom), O farbičkovom dievčatku, O nadávajúcom chlapcovi, O upratovacej mamičke a ďalšie. Rozprávky sú písane pre malé či väčšie deti dnešnej doby, čo je cítiť aj z tém, o ktorých sú jednotlivé rozprávky, ako aj vo výrazoch použitých v nich. Veď len v málo rozprávkach sa píše o veciach ako playstation, smska, hamburger, šminky alebo mobil. Ak sa vám to nezdá, tak niečo nie je v poriadku, ale u vás. Tento slovník je medzi deťmi bežný, tak si prosím konečne naň zvyknite.

Rozprávky v tejto knihe sa snažia deti vychovávať. Humorne poukazujú na to, čo je správne a čo nie. Dieťa sa dozvie, čo sa mu môže stať ak prepadne hráčskej vášni a od rána do noci presedí za počítačom. Dievčatá sa dočítajú, čo by sa im mohlo stať, keď budú stále mame brať šminky, rúže, púdre a budú sa nimi neustále parádiť. Poučiť sa môžu aj rodičia. Dozvedia sa, čo sa im a ich deťom môže prihodiť, keď budú príliš poriadkumilovní a ich deti to nebudú mať radi. Poviem vám, vždy je lepšie si túto knihu celú prečítať, ako niečo podobné zažiť!

Tak ako už bolo naznačené, do knihy sa môže, ba priam musí kresliť. Zaujímavý nápad, ktorý musíme oceniť. Pri každej kresbe je výzva ako napríklad: „A čo máš na poličke ty? Dokresli svoje obľúbené hračky“. Za každou rozprávkou je naviac vždy jedna prázdna stránka venovaná vášmu malému maliarovi, kde sa sám môže realizovať, a tak doplniť celú knihu o jedinečné kresby. A autorka nezabudola ani na to, že keď raz už vaše dieťa takto pekne spolupracovalo na ilustrovaní knihy, má právo, aby jeho meno bolo uvedené aj v tiráži knihy. V jej časti je preň vynechané miesto hneď za autorkou pôvodných ilustrácii Mariany Grgoňovej. Priznám sa, toto ma veľmi potešilo. Tým dostáva kniha naozaj iný rozmer. Predstavte si, že ju po 30 rokoch nájdete niekde v krabici. Knihu prekrásne ilustrovanú dnes už dospelou dcérou, ktorá už sama vychováva svoje ratolesti, ktoré sú asi vo veku vašej malej veľkej autorky podpísanej na konci knihy. Skrátka prekrásna spomienka.

Ak spojíme to, že kniha sa prihovára súčasným deťom a je originálne ilustrovaná vašou ratolesťou, sa stáva originálom a pamiatkou na celý život. Musíme uznať, že investícia približne 7 EUR (zobraziť knihu v kníhkupectve Martinus) nie je zlá a môžeme túto rozprávkovú knihu odporúčať ako vhodný darček pod vianočný stromček.

Ukážka z knihy Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých, rozprávka s názvom O počítačovom chlapcovi

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé