S deťmiKnihyDetská klasika pod stromček

Detská klasika pod stromček

Vianoce sa blížia a preto vám ponúkame tipy ako potešiť vašich najmenších darčekom pod stromčekom. Ako prvé prinášame tri nestárnuce klasiky, ktoré preveril čas a nestratili nič na svojej kvalite – Danka a Janka, Opice z našej police a Žabiatko.

Mária Ďuríčková: Danka a Janka

Danka a Janka Botkové sú dvojičky ktoré nikto nevie rozoznať len rodičia a brat. Sú prváčky a majú veľa kamarátov.  Bodky sú rovnaké a predsa nie sú rovnaké. Danka je zanovitá. A Janka je žalobaba. Sú to sestry ktoré sa radi hrajú, súťažia ale sa aj pobijú. Obliekajú sa rovnako, ale občas chce každá niečo iné. Občas nahnevajú maminu i ocka. Keď mali karneval Janka sa obliekla za červenú čiapočku a Danka za zorničku. Každú druhú nedeľu jazdia vlakom k starej mame do Zvolenskej Slatiny. Chodia tam veľmi rady, lebo je to na dedine, kde je veľa zvierat a stará mama im rozpráva rozprávky.

Zobraziť knihu Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej v kníhkupectve.

Krista Bendová: Opice z našej police

Krista Bendová je známa ako slovenská spisovateľka pre deti a mládež a manželka spisovateľa Jána Kostru. Svoj vstup na literárnu dráhu začínala poéziou, no od päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia tvorí rôzne žánre prevažne pre deti a mládež. Jej knižka Opice z našej police sú známe viacerým generáciám. Autorka v knižkách oživuje opice, ktoré sa správajú ako ľudia, cítia ako ľudia, dokonca rozprávajú ako ľudia. Sú súčasťou rodiny a nemôže sa bez nich uskutočniť žiadna zábava, ani výlet. Opice z našej police sú príbehom o detskej duši, o fantázii, o láske, rodine, skutočných hodnotách detí, na ktoré by sa nemalo zabúdať. Autorke sa podarilo vzrušujúco a s neopakovateľným humorom vyrozprávať dobrodružstvá štrnástich opičiek, troch podarených bračekov, trpezlivej mamy a milujúcich starých rodičov.

Zobraziť knihu Opice z našej police od Kristy Bendovej v kníhkupectve.

Ľudmila Podjavorinská: Žabiatko

Keď pršalo, mrholilo,
žabiatko sa narodilo,
žabiatko ver´silné ani buk,
otvorilo sivé očká,
skríklo: „Mama, kŕk!“

Túto a mnoho ďalších básničiek nájdete v leporele pre najmenších od Ľudmily Podjavorinskej a ilustráciami Dušana Grečnera.

Zobraziť knihu Žabiatko od Ľudmily Podjavorinskej v kníhkupectve.

Máte aj vy svojho favorita v detskej knižke? Napíšte v diskusií pod článkom, akú z kníh by ste odporúčali kúpiť deťom pod stromček. Možno tak niekomu pomôžete pri výbere novej knižky.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé