Kam vyraziťNemecké trhy patria na Vianoce Ježiškovi

Nemecké trhy patria na Vianoce Ježiškovi

Tradícia vianočných trhov siaha až do konca 13-teho storočia, keď sa vo Viedni uskutočnili prvé trhy,  na ktorých remeselníci predávali  jedlá a tovar na oblečenie. V Nemecku sa tradícia rozšírila neskôr ale aj tak najstaršie z nich majú vyše 500 rokov.

Reformácia priniesla zmeny aj čo sa týka podoby vianočných trhov a bol to práve Martin Luther, ktorý zrušil obdarovanie detí vtedy tradične na sv. Martina alebo sv. Mikuláša a presunul ho na sviatok narodenia Ježiša. Preto majú nemecké trhy názov Christkindlesmarkt čiže Ježiškové trhy.

Najväčší a asi aj najobľúbenejší trh sa nachádza v bavorskom Norimberku. Jeho špecialitou je postava živého Ježiška so zlatým plášťom a korunkou na hlave. Tradícia začala v roku 1933 a hral ho niektorí z miestnych hercov. Od roku 1969 sa volí vždy na dva roky z dievčat, ktoré majú 17-19 rokov, najmenej 168 cm a čo je najdôležitejšie, nesmú mať strach z výšky, nakoľko musí otvoriť trhy spoza zábradlia na kostole Frauenkirche.

V stánkoch nájdu návštevníci najrozličnejšie vianočné ozdoby od krásnych ručných prác až po úplné gýče. Rozhodne tam ale nenájdete žiadne oblečenia, topánky či panvice, ako sa neraz stáva na našich trhoch. Rovnako tak kačice, kurence či lokše absentujú, v malej miere môžete ochutnať cigánsku. Hlavným jedlom sú norimberské párky. Kráľom vianočných trhov je však varené víno – glühwein. Pije sa ho na potoky a v žiadnom prípade nie je verziou zohriateho bieleho alebo červeného vína, aké dostanete na slovenských námestiach.

Hoci vianočné trhy rozvoniavajú sladkosťami a pripečenými dobrotami, skutočný dôvod pre ktorý sa chodí na vianočné trhy všade vo svete je radosť z prichádzajúcich najkrajších sviatkov v roku.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé