Tvoríme spoluEnkaustika, farebná fantázia

Enkaustika, farebná fantázia

Ak máte doma často chuť byť tvoriví a nadšenie z tvorivosti chcete zdieľať aj so svojimi deťmi, máme pre vás malú inšpiráciu. Enkaustiku. Jedná sa o výtvarnú techniku, ktorá si vyžaduje trocha špeciálnejší výtvarnícky nástroj. Táto technika má svoje korene v starovekom Egypte.  Práve Egypťania za pomoci včelieho vosku a farebných prírodných pigmentov vytvárali nádherné obrazy, keď roztavené farebné vosky nanášali na drevený podklad.

Dnes táto výtvarná technika zažíva renesanciu, pretože dovoľuje byť „umelcom“ aj tým, ktorí sa na základnej škole s výtvarnou výchovou nekamarátili. Dnes sa používajú syntetické farebné vosky, ktoré sa nanášajú na papier, drevo, plátno a iné podklady. Enkaustickými nástrojomi sú enkaustické pero, vyhrievaná kovová doska, teplovzdušná pištoľ alebo špeciálna enkaustická žehlička. Nemajte strach nemusíte hneď investovať do všetkých týchto nástrojov, aby ste si enkaustiku vyskúšali. V domácich podmienkach môžete improvizovať a túto výtvarnú techniku si vyskúšať aj v celkom lacnej verzii s využitím domácich zdrojov.

Špeciálne vosky s pigmentáciou nahradia obyčajné voskové pastelky (voskovky), ktoré asi nechýbajú v žiadnej detskej izbe. Špeciálnu enkaustickú žehličku môžete pokojne nahradiť  klasickou žehličkou s hladkým povrchom (pozor nie naparovacou). No a potom stačí ešte zohnať papier a môžete začať. Postup je naozaj jednoduchý. Rozohrejete žehličku, úplne stačí ten najslabší stupeň. Na horúcu žehliacu plochu priložíte farebnú voskovku, ktorá sa v okamihu začne topiť. Roztopený farebný vosk rozotriete jemným pohybom po pripravenom papieri. Pohyb žehličkou musí byť naozaj ľahký a jemný, malo by ísť skôr o také pohladenie papiera žehličkou. Horúci vosk na papieri okamžite chladne a pritom vytvára nádherné farebné ilúzie. Postupne pridávame aj iné farby, alebo už pri prvom ťahu použijeme viac farieb a tak sa tekutý vosk zmieša priamo na žehliacej ploche. Tak  už po prvom  ťahu môže vzniknúť hlavný motív obrázku. Samozrejme obrázok je možné stále vylepšovať a dotvárať.

Túto techniku pod dozorom rodiča zvládnu aj väčšie deti, aj keď obmedzením môže byť okrem horúceho povrchu žehličky aj jej váha. Deti od 10 rokov vyššie by však nemali mať nejaký veľký problém, samozrejme stále je potrebná prítomnosť rodiča. Do tvorivého procesu však možno zapojiť aj menšie deti, ktoré môžu asistovať pri výbere farieb a byť tak účastné pri vzniku farebných fantázií.

Galéria diel

Predchádzajúci článokLego abeceda aj pre menej zručných
Ďalší článokPapierová guľovačka

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé