Príbehy hračiekPlaymobil: plastové postavičky z Nemecka

Playmobil: plastové postavičky z Nemecka

V roku 1876 si v bavorskom meste Fürth otvoril Andreas Brandstätter podnik so železiarskym tovarom, kde vyrábal ozdobné kovania a zámky. V roku 1908 prevzal firmu po svojom otcovi Georg Brandstätter, pod názvom Geobra rozšíril sortiment firmy o výrobu kovových hračiek a prenikol na európske i zámorské trhy. V roku 1954 sa stal majiteľom rodinného podniku Horst Brandstätter a odštartoval slávnu éru firmy. Do výroby zaviedol nový materiál – plastik. Vďaka origánálnemu zariadeniu na spracovanie umelej hmoty slávila firma v roku 1958 veľký úspech s americkou obručou hula-hop.

V roku 1970 dramaticky klesla výroba i predaj plastových výrobkov vzhľadom k dlhotrvajúcej ropnej kríze, preto hľadal Horst Brandstätter nový smer, kam by sa mala firma uberať. Hlavný dizainér a konštruktér firmy Hans Beck (1929-2009) začal pracovať na novom projekte a vytvoril novú hračku – panačika, ktorý má pohyblivé ruky a nohy, otáča hlavou a má priateľský výraz. Na vývoji novej hračky pracoval 3 roky. Figúrka, ktorú nazvali Playmobil, bola navrhovaná do rúk detí, má výšku 7,5 cm a je pestrej farby. Tvar figúrky navrhol na základe detských kresieb. V roku 1974 vstúpila Geobra na trh s novou značkou, ktorá za posledných tridsať rokov preslávila firmu na celom svete, so značkou PLAYMOBIL. Prvýkrát ukazali hračku na hračskárskom veľtrhu v Nisinbergu, kde pripravili niekoľko kolekcií, ktorým dominovali sympatické figúrky. Jednoduchý nápad presne zodpovedal záujmu malých i veľkých zákazníkov. Marketingový plán príliš nevychádzal, pretože obchodníci nový výrobok príliš dobre neprijali. 0 to váčšie nadšenie ale prejavili deti a ich rodičia. Playmobil od roku 1975 zaznamenal ojedinelý úspech nielen v Nemecku, ale i na celom svete. Len niekolko rokov po uvedení na trh sa stal najpredávanejšou nemeckou hračkou a toto miesto zastáva dodnes.
V roku 1990 otvorili prvý Playmobil Fun Park. V roku 2004 značka Playmobil oslavovala svoje 30. narodeniny. Spoločnosť Geobra vyrába svoje výrobky — hračky už aj na Malte, v Španielsku a Česku a od roku 1974 predala 2,2 milliard figurín a ich príslušenstvo.

Figúrka Playmobil existuje v mužskom, ženskom ale i detskom prevedení. Vyrobca hračiek Playmobil pri konštrukcii a použitých materiáloch dbá o to, aby deti neprišli k úrazu a škodám vinou produktov Playmobil. Preto hračky nemajú žiadne ostré hrany a ani neobsahujú žiadne škodlivé látky. Herný materiál značky Playmobil je určený pre chlapcov aj dievčata vo veku od 18 mesiacov. Tieto hračky umožňujú deťom vybudovať si svet v malom a zažiť ho akoby naozaj. Pekné farby, ovládateľnost i vzhľad blízky realite podnecujú fantáziu, kreativitu a podporujú detskývývoj. Výber tém z minulosti, súčasnosti a budúcnosti je široký: africké safari, doba kamenná, piráti, rytiery, život v meste – domácnosť, nemocnica, hasiči, polícia, farma, kráľovstvo princezien, domček pre bábiky, škola, prázdniny, jazdecký dvor, dračie kráľovstvo, veterinárna klinika, ZOO, stavba, atď. Špecifickosť Playmobilu je, že k jednotlivym figúrkam sú k dispozícii aj množstvá dopinkov, od drobných dekoraciĺ cez autá a zvieratá až po veľké domčeky.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé