S deťmiKnihyPriblížte deťom klasickú hudbu už od útleho veku

Priblížte deťom klasickú hudbu už od útleho veku

Patríte k milovníkom klasickej hudby? Ak áno, určite viete, aké priaznivé a pozitívne účinky má na človeka jej počúvanie. Ak nie, rozhodne by ste to mali skúsiť. Prečo?

Plusy počúvania klasickej hudby

Každý človek počúva hudbu z nejakého dôvodu – väčšinou si vyberá niečo, čo na neho pôsobí optimisticky a dotýka sa jeho duše. O klasickej hudbe, hoci by sme sa akokoľvek snažili, nič negatívne nevieme povedať. Robili sa mnohé výskumy, ktoré sa snažili potvrdiť blahodárne účinky klasickej hudby na ľudský organizmus, obzvlášť aj na ten detský.

Čo sú teda hlavné plusy klasickej hudby a prečo ju začať počúvať, ale hlavne púšťať deťom od útleho veku?

1. zlepšuje spánok – to pri deťoch obzvlášť oceníme, však?

2. upokojuje a znižuje stres – rytmy klasickej hudby pripomínajú prirodzený rytmus ľudského srdca, takže pri počúvaní máte pocit, akoby sa všetko zrazu dostalo do normálu

3. napomáha sústredeniu

4. podnecuje kreativitu

5. pomáha proti depresii a úzkosti

6. a v neposlednom rade – robí vás šťastnejšími

Ako začať s klasickou hudbou u detí

Klasika je jednoducho klasika – nesie v sebe čaro histórie, rozveseľuje dušu, upokojuje srdce – podmanivé melódie Mozarta, Bacha či iných velikánov predstavte aj deťom, ukazujte im od útleho detstva krásu hudby ukrytú práve v týchto nesmrteľných tónoch.

Ako začať? Zvukové knižky od Martinusu sa javia ako skvelý pomocník.

Môj malý Vivaldi

Antonio Vivaldi bol slávnym hudobným skladateľom z Talianska. Táto knižka je určená deťom a z rozsiahleho Vivaldiho diela im predstavuje skladby, ktoré sú najznámejšie, najmä husľové koncerty Štyri ročné obdobia. Ale nielen ich. Pestré ilustrácie dopĺňa stručné rozprávanie o úryvkoch, o hudobných nástrojoch alebo o Vivaldiho období.

Môj malý Čajkovskij

Piotr Iľjič Čajkovskij bol slávnym hudobným skladateľom z Ruska. Na klavír sa učil hrať už ako päťročné dieťa. Z rozsiahleho Čajkovského diela zoznamuje deti so skladbami, ktoré sú najznámejšie, najmä s úryvkami z jeho slávnych baletov Luskáčik a Labutie jazero. Ale nielen s nimi. Pestré ilustrácie dopĺňa stručné rozprávanie o skladbách, o hudobných nástrojoch v nich použitých, o balete alebo o Čajkovského období.

Moje prvé klasické uspávanky

Hudba je takmer ako kúzlo – dokáže človeka preniesť do najrôznejších svetov a spôsobovať v tele veselé i smutné pocity. Ale hudba by nebola, keby neboli hudobné nástroje, muzikanti, čo na ne hrajú, a skladatelia, ktorí pre nich píšu skladby. Strauss, Wagner, Bach alebo Mozart – vypočujte si úryvky známych melódií, ktoré stvorili títo velikáni. Zoznámte sa s hudobnými nástrojmi, slávnymi skladateľovi a ich významnými dielami v tejto bohato ilustrovanej zvukovej knižke.

Moje zvieratká v klasickej hudbe

V dielach vážnej hudby sa to zvieratkami len tak hemží. Let čmeliaka či Labutie jazero nie sú zďaleka jediné. Deti bude baviť načúvať zvukom, ktoré sa snažia napodobniť ladné plávanie pstruha alebo divé poskakovanie kuriatok. Táto kniha podporí ich pozorné načúvanie klasickej hudbe i predstavivosť. Musorgskij, Schubert, Čajkovskij a ďalší – vypočujte si úryvky známych melódií inšpirovaných svetom zvierat, ktoré stvorili títo velikáni.

Všetky knihy sú skvelým interaktívnym zoznámením sa s velikánmi klasickej hudby. Rozvíjajú u detí ich obrazotvornosť a schopnosť sústrediť sa na počúvanie. Skúste sa teda spolu s deťmi započúvať a ukázať im, že klasická hudba je jednoducho večná.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé