NezaradenéNapíš list - poteš srdce 2021

Napíš list – poteš srdce 2021

Knižnica pre mládež mesta Košice prichádza v rámci októbra – mesiaca úcty k starším – s krásnou výzvou – Napíš (nakresli) list – poteš srdce 2021.

Opustení starkí

Domovy dôchodcov sú plné seniorov, starších ľudí, ktorí sú často chorí, opustení, smutní a veľmi túžia po nejakom kontakte, drobnosti, podnete, ktorý im spríjemní deň, zdvihne náladu, pohladí na duši, zmierni trápenie či žiaľ, prinúti na chvíľu zabudnúť na bolesť a vyvolá pocit, že niekto na nich myslí, že nie sú sami. Povedzme si na rovinu, v akom uponáhľanom svete žijeme, kedy na starkých, ktorí žijú izolovane, ani nepomyslíme. Lebo nemáme kedy. Teda skôr sa na to vyhovárame.

Zapojiť sa môže každý

Nesmierne pekná iniciatíva Knižnice v Košiciach nám dáva šancu na chvíľu sa zastaviť a darovať kúsok zo seba. Zapojiť sa môžu všetci – malí, aj veľkí – od detí v materských školách, pani učiteľky, družinárky, školákov, až po nás – rodičov, ktorí môžeme v jeden večer dať na papier pár milých slov, inšpirovať deti k nakresleniu obrázku, ak ešte nevedia písať. Podstatné je, aby náš list či kresba boli láskavé, úctivé.

Nezáleží na tom, že konkrétneho adresáta nepoznáme. Myslime pri písaní či kreslení na svojich starkých, tam niekde ďaleko je totiž vždy niekto, kto by za láskavé slovo dal čokoľvek. Častokrát si ani neuvedomujeme silu milého slova, občas môže zachrániť aj život. A to už je veľká vec. Zapojte sa s deťmi aj vy a buďte poslami milých slov :) Starkí vám určite poďakujú.

Inštrukcie k písaniu listov

– Používam pestré farby, niečo pekné dokreslím.
– Nešetrím milým oslovením a láskavými slovami.
– Vyhýbam sa smutným témam, politike, náboženstvu.
– Môžem napísať aj viac listov.
– Listy vložím do obálky (spolu alebo zvlášť), alebo ich zabalím do papiera. 
– Listy doručím osobne do ktorejkoľvek pobočky Knižnice pre mládež mesta Košice, alebo pošlem poštou na adresu:
  Knižnica pre mládež mesta Košice
  Kukučínova 2,
  043 59 Košice 
Dodržím termín doručenia 30. október 2021.

Pošlite výzvu ďalej

Pošlime listy do celého Slovenska – napíšte list a pošlite ho do najbližšieho domov dôchodcov vo vašom okolí alebo si vyberte úplne náhodný. Ste z dediny? Tam sa obyvatelia väčšinou všetci navzájom poznajú – vyberte si nejakého starkého či starkú a vhoďte im list či kresbu do schránky alebo rovno zaneste osobne, určite im urobíte radosť. Starkých, ktorí čakajú na milé slovo, je všade dosť!

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé