S deťmiS deťmi v kine a pred TVČo pozerať s deťmi na Dušičky?

Čo pozerať s deťmi na Dušičky?

Dnes sú Dušičky – slávime Pamiatku zosnulých. Pripomíname si všetkých tých, ktorí tu už nie sú s nami. Odišli. Ak chceme byť tvrdo realistickí – zomreli. Smrť je súčasťou života. Žiaľ. Nie sme tu večne, naše putovanie má svoj koniec – kedy? Nikto z nás nevie. Dnešné počasie akosi vystihuje tento sviatok – prší – niekto by mohol povedať, že všetci naši blízki nás z neba oplakávajú, lebo im chýbame. Tak ako aj oni nám.

Hovoriť s deťmi o smrti nie je ľahké. (zdroj: medium.com)

Téma smrti je veľmi náročná. V mnohých rodinách priam tabu. Nehovoríme o nej, akosi sa toho desíme, nechceme sa v nej piplať a odpovedať na zvedavé otázky našich detí. Prečo tu babka už nie je? Kedy sa dedko vráti? Kam išla maminka? Prečo leží v hrobe? Kedy ju zas uvidím? Skôr či neskôr na tieto otázky budeme musieť odpovedať.

Mnohé filmy či dokonca rozprávky si smrť vybrali ako ústredný motív. Nie všetky ale vedeli tému podať zmysluplne, vecne a vkusne. Hollywood vytvoril už veľa diel, veľa z nich ale hraničí s balastom a hlúpym dejom. Animáky sú podceňované, a pritom by nie jeden trhák strčili do vrecka.

Čo s deťmi pozerať na Dušičky a ako začať o smrti s nimi hovoriť? Veselo i smutne je táto téma perfektne spracovaná v kvalitnom deji v dvoch animákoch, ktoré vám odporúčame: Coco a Duša. Dej nebudeme rozpisovať, nechajte sa prekvapiť. Zapáľte si doma sviečku, urobte pohodu a pustite si jednu z nich. Že vy ste dospelí? Na tom nič nie je – tieto obe rozprávky vás chladnými nenechajú, to vám garantujeme. A ku koncu to budete asi práve VY, komu vypadne nie jedna slza. A možno sa potom s deťmi bude o tejto ťažkej téme hovoriť trošku ľahšie.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé