Tvoríme spoluKoľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Krabičky plné lásky sa zbierajú už štvrtýkrát

Čo za krabičky? Kto by si pomyslel, že obyčajná krabica od topánok dokáže niekomu spríjemniť vianočný čas. Výzva – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? – má za sebou tri megaúspešné ročníky a tisíce šťastne obdarovaných seniorov. Tento rok sa opäť rozbieha už jej štvrtý ročník. Zapojiť sa môžete aj vy.

Kto je iniciátorom myšlienky?

Iniciátorkou myšlienky potešiť osamelých seniorov na Slovensku vianočnými darčekmi bola Janka Galatová, ktorá založila skupinu na Facebooku (tá má dne suž vyše 40 000 členov) a oslovila svojich známych, aby sa zapojili do zbierky darčekov pre seniorov v domovoch dôchodcov. Do zbierky sa rozhodla aktívne zapojiť aj Silvia Slobodová a niekoľko ďalších kontaktných osôb, vďaka ktorým sa v prvom roku podarilo vyzbierať namiesto plánovaných 30 až 800 balíkov.

Janka a Sisa – iniciátorky. (zdroj: kolkolasky.sk)

Druhý ročník sa rozrástol do celoslovenskej výzvy a podarilo sa im osloviť a zapojiť vyše 100 kontaktných osôb, vďaka ktorým celkovo vyzbierali viac ako 22 000 balíčkov a skrášlili tak Vianoce seniorom vo vyše 300 zariadeniach po celom Slovensku.

Tak koľko? (zdroj: kolkolasky.sk)

Tretí ročník zbierky bol poznačený pandémiou, starkí boli v domovoch mnohokrát bez povolených návštev, a preto pocit, že nie sú sami ani v týchto ťažkých časoch, potrebovali o to viac. Zbierku sa rozhodli zrealizovať aj napriek zvýšeným hygienickým požiadavkám, aby ochránili zdravie kontaktných osôb a ich rodín, ale aj zdravie pracovníkov a seniorov v zariadeniach.

Dojímavé video z prevzatých krabičiek.

Jankine vlastné popísanie, ako to všetko začalo, nájdete na stránke. Je skutočne obdivuhodné, ako jeden dobrý skutok možno posunúť ďalej, znásobiť ho, a tým aj radosť z neho.

Potešte starkých aj vy

Aj tieto Vianoce môžete potešiť seniorov na Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás, aj ich. Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia babičku či deduška v dome seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do neho nezabudnite vložiť aj veľký kus svojho srdca.

Starkí najmä v týchto časoch potrebujú lásku a pozornosť. Keďže odovzdávanie krabíc v sprievode programu a ďalších ľudí tento rok nie je opäť možné, pridajte do svojich krabíc aj zo srdca napísaný pozdrav, list, fotky, prípadne aj obálku so známkou, aby starkí mohli odpísať.

Čo pridať do krabičky?

Krabička by mala obsahovať z každého trošku:

  • niečo sladké (perníčky, DIA sladkosti, ovocné detské taštičky…)
  • niečo slané (tyčinky, praclíky, kukuričné chrumky…)
  • niečo teplé (káva, čaj, čokoláda…)
  • niečo mäkké (ponožky, papuče, uterák…)
  • niečo voňavé (sprchový gél, krém na ruky, balzam na ústa…)
  • niečo na zábavu (krížovky, kniha, pohľadnica…)
  • niečo zo srdca (plyšáčik, soška, šálka…)
Radosť rozdávaním rastie. (zdroj: kolkolasky.sk)

Zapojiť sa môžete vy – ako osoba, ale aj firmy, školy či dss/dd. Odpovede na často kladené otázky a podrobné inštrukcie nájdete na stránke kolkolasky.sk. Šťastné výrazy tvár obdarovaných seniorov stoja skutočne za to.

Myslime aj na druhých. (zdroj: kolkolasky.sk)

Vštepujte deťom myšlienku, že nie je podstatné byť obdarovaný, ale skutočne dôležité je – vedieť obdarovať a myslieť na tých, ktorí možno také šťastie ako my nemajú. Uvedomiť si, že malým skutkom lásky môžeme urobiť veľkú radosť tomu, kto to naozaj potrebuje. A o tom Vianoce predsa sú.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé