Kam vyraziťBratislavské bábkové divadlo prichádza s unikátnym predstavením

Bratislavské bábkové divadlo prichádza s unikátnym predstavením

V novej inscenácii Bratislavského bábkového divadla OkololO budú deti s hercami bez slov skúmať zákonitosti kruhu.

V Bratislavskom bábkovovom divadle si pripravili pre vás a vaše deti novú inscenáciu, ktorá je netypická nielen na pomery slovenského divadla. Herci totiž budú s publikom objavovať matematické a fyzikálne zákonitosti kruhu, a to úplne bez slov.

Skutočne zaujímavé predstavenie čaká na všetky vnímavé deti. (zdroj: babkovedivadlo.sk)

Štyria herci-performeri premenia javisko na ihrisko a laboratórium zároveň. Tu budú spolu s divákmi od troch rokov skúmať kružnicu, kruh a guľu, ich tvar a pohyb, rovnako ako zákony zotrvačnosti, rotáciu, ale aj zemskú príťažlivosť a balans. Interaktívne dielo OkololO režíruje Katarína Aulitisová, ktorá súčasne pôsobí ako umelecká šéfka v BBD.

„Chcela som vytvoriť pohybovo-vizuálne predstavenie pre najmenšieho diváka a myslím si, že ísť práve cestou skúmania tvarov je dobrý nápad. Deti od útleho veku totiž spoznávajú svet prostredníctvom tvarov, povrchov, vôní, zvukov. Je to dobrodružstvo, na konci ktorého je dospelák. Asi som zatúžila vrátiť sa na začiatok a skúmať svet znovu, spolu s deťmi,” hovorí Katka Aulitisová.

Scénografiu pripravila Ivana Macková, choreografiu Jazmína Piktorová. Hudbu zložil Pavol Gajdoš, inscenáciu dramaturgicky zastrešil Peter Galdík. Účinkujú bábkoherci Frederika Kašiarová, Ľuboš Janák, Peter Pavlík a René Sorád. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Premiéra inscenácie OkololO sa uskutočnila v piatok 1. apríla 2022.

„Pozývame všetkých detských divákov a ich rodičov. Bude to dobrodružstvo, hra a zážitok. Budeme sa gúľať, kotúľať, váľať, krbáľať, kopŕcať, pekne okrúhlo, doguľata a naguľato. Pretože všade okolo nás sú kruhy. Všetko cirkuluje, vzťahy, nálady, ročné obdobia, život, planéty. Všetci sme guľa – sme zemeguľa,” uzatvára Katka Aulitisová.

V repertoári divadla tak pribudne nový experiment v žánri bábkového divadla, ktorý sa zaradí k našim ďalším úspešným titulom. V tejto sezóne sa Bábkáču podarilo získať dve ocenenia Grand Prix: za inscenácie Mauglí a Chronoškriatkovia. Počas rekonštrukcie budovy pôsobia v sále Radošinského naivného divadla na Záhradníckej 95.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé