Kam vyraziťPrvý edukačný a hravý festival Vševedko bude v apríli

Prvý edukačný a hravý festival Vševedko bude v apríli

Edukačný a hravý festival pre zvedavé deti a rodičov – to je festival Vševedko. Tento rok na vás čaká už jeho tretí ročník. Konať sa bude, ako vždy, v Starej tržnici v Bratislave. Na deti, ale aj dospelých, čaká opäť bohatý program.

Hlavnou myšlienkou edukačného festivalu je ponúknuť rodičom aktivity, ktoré nielen zabávajú, ale najmä obohatia ich ratolesti. S tým súvisí tiež prezentácia alternatívnych možností vzdelávania súkromných jaslí, škôlok a škôl. Ponuka festivalu je pestrá a doplní ju nabitý sprievodný program pre deti všetkých kategórií. Nudiť sa rozhodne nebudete. Vševedko ponúkne zmysluplne strávený čas plný zábavy.

Vševedko sa bude konať v bratislavskej Starej tržnici. (zdroj: FB Vševedko – edukačný a hravý festival)

Čo na vás čaká?

Pódiový program

10:00-10:30 Joga pre deti s Little jogi – Joga pre všetkých malých vševedkov

10:45-11:30 Divadielko – Cestoviny s vajcom – autorská rozprávka na motívy obľúbeného príbehu o vajci, ktoré išlo na vandrovku. Naše vajce však, na rozdiel od pôvodnej predlohy, putuje po celom svete. Hlavný hrdina cestuje do Južnej Ameriky, Antarktídy, Austrálie, Afriky a vracia sa opäť na Slovensko do Európy. Počas putovania stretáva ďalšie vajíčka alebo živočíchy, ktoré sa práve z vajíčka vyliahli, a tak zisťuje, že z vajíčok sa neliahnu len sliepky, ale všetky možné živočíšne druhy. V tejto hre vystupujú aj postavy cestovateľov, ktorí detského diváka informujú o konkrétnom kontinente a vyberajú zaujímavosti, ktoré si dieťa môže ľahko zapamätať. A čo sa stane s naším vajíčkom? Na to sa už príďte pozrieť osobne!

11:45 -12:15 Interaktívne divadielko o kazizúbkoch

12:15 – 12:45 Krst knihy (Ne)spokojný slimáčik Slávko – Výnimočná detská knižka (Ne)spokojný slimáčik Slávko – 5 prvkov duševnej pohody si našla priaznivcov nielen u detí a rodičov, ale aj učiteľov či psychológov. Rozprávky, aktivity i otázky, ktoré v nej nájdete, pomáhajú pri budovaní psychickej odolnosti detí (a často aj dospelých). Naučte sa spolu so Slávkom, ako môžete prekonať náročné životné situácie, akými sú neúspech, smútok, strach alebo hádky. Týmto výzvam sa nevyhneme a potrebujeme sa naučiť, ako sa im „postaviť čelom“ a neskrývať sa pred nimi do svojej ulity. Krst tejto pomáhajúcej knižky si môžete pozrieť naživo a dokonca nám s ním aj pomôcť, Slávkove príbehy sa budú krstiť listami, ktoré môžu Vaše deti doma vyrobiť a doniesť nám ich priamo na festival. Viac informácií o knižke nájdete na www.laskaveknizky.sk.

13:00 – 13:40 Prírodné javy – Deti sa počas vystúpenia oboznámia, ako vzniká dúha, dážď, vietor, vlny, sopky, piesok, vodopády, hmla. Interaktívnou formou si pripravíme dážď v sklenenej nádobe, ohnivé tornádo, horiacu sopku, hmlu a deti budú mať možnosť vyrobiť si mesačný piesok.

14:00 – 14:15 Tancovačka s Teddym Eddiem – Príďte sa spolu s Teddym Eddiem naučiť známu pesničku Head, Shoulders, Knees & Toes a pri tom sa trošku roztancovať.

14:15 – 15:15 Divadielko – Princezná Halabala – V tomto predstavení sa môžete presvedčiť, že ešte neobjavená planéta Zemiak existuje! Sú o tom dôkazy! A kráľ by nemal chrápať. A možno aj mal. Ale ak by nemal, tak máme na to riešenie. Tajný recept proti chrápaniu pomocou gumových medvedíkov. Teda donedávna bol ešte tajný. No a potom sa už môžeme vydať za dobrodružstvom a stať sa Kráľmi a Kráľovnami, Princeznami a Princami a čím budeme chcieť. Zažijeme cirkus, uvaríme si niečo dobré, čokoľvek nás napadne. Ale nebude sa to dať veľmi jesť. Vlastne vôbec. Ale to najpodstatnejšie, čo sa nám môže stať, že prebudíme to najsilnejšie kúzlo, ktoré je v nás. A ešte jedno prekvapenie! Na predstavení zažijete aj výrobu koruny a osobnú slávnostnú korunováciu špeciálnym korunovačným kladivom. Bude sranda, aj vážno.

16:00 -17:00 PACI PAC

Zabaviť sa, aj sa niečo naučiť, to je Vševedko. (zdroj: FB Vševedko – edukačný a hravý festival)

Časovo obmedzené workshopy

Na workshopy sa nedá prihlásiť vopred, v deň festivalu príďte na vybrané workshopy skôr, aby ste si obsadili miesto.

VŠEVEDKO WORKSHOPOVÁ ZÓNA (1. poschodie)

10:30-11:30 Postav si mesačné vozidlo s kockami LEGO® DUPLO (4-6 rokov, 10 miest) – Zahrajme sa spolu na konštruktérov a pomocou LEGO® DUPLO skonštruujeme mesačné vozidlo ROVER. Počas workshopu sa dozvieme odpovede na zvedavé otázky: Čo je to rover? Na čo sa používa? Čím je poháňaný? Kto a ako používa rover?

11:45-12:45 Postav si mesačné vozidlo s kockami LEGO® (7-10 rokov, 10 miest) – Premeňte sa na technikov a inžinierov a pomocou LEGO® skonštruujeme mesačné vozidlo ROVER. Počas workshopu sa dozvieme či bola niekedy na Marse voda, čo sú to skupenstvá vody a odpovieme si na otázky: Čo je to Lunochod? Na čo sa používa? Čím je poháňaný? Kto a ako používa rover?

13:30 14:30 – MONTE s EVI – Vznik vesmíru (5-10 rokov, 12 miest)

15:00 – 16:00 MONTE s EVI – Príbeh slnečnej sústavy (5-10 rokov, 12 miest)

VEDECKÁ WORKSHOPOVÁ ZÓNA (5 – 12 r.) – Krúžky v škole (1. poschodie)

10:30 – 11:00 – Explózia sopky, Aladinova lampa, Slonia pasta  (10 miest) 

11:30 – 12:00 – Explózia sopky, Lávová lampa, Mliečna dúha (10 miest) 

13:30 – 14:00 – Lávová lampa a Aladinová lampa, Slonia pasta (10 miest) 

15:30 – 16:00 – Explózia sopky, Slonia pasta, Mliečna dúha (10 miest) 

MOBILNÉ PLANETÁRIUM (1.poschodie)

10:00 – 14:00 Mobilné planetárium

Celodenné aktivity

  • Monte s Evi – Montessori herničky
  • Peniažkovo NBS 
  • Numicon kocky – vyskladanie obrázku pomocou Numicon tvarov Abakus – matematické úlohy, ktoré treba vypočítať na abakuse s KID GENIUS
  • Vedecké pokusy s Krúžky v škole – nauč sa, ako sa vyrába sliz, vodná kvetinka a iné zaujímavé pokusy
  • AMAKIDS – Dieťatko musí vyriešiť rôzne úlohy v metóde podporujúcej pamäť Memorica alebo starší si môžu vybrať zábavný test z násobenia
  • Lego kútik s ENJOY creativity
  • Kreskovacie štúdio u KRESKY.sk – nechaj sa potetovať vzorkami Kresiek
  • Vyriešenie edukačnej úlohy, ktorá bude zameraná na prehĺbenie slovnej zásoby, schopnosť opisovať veci, schopnosť rozmýšľať o veciach v súvislostiach. Súčasne pri realizácii danej edukačnej úlohy dochádza k vizuálnej technike učenia písmen pomocou edukačných kartičiek TROCHA INAK.
  • Výroba parfému u Herbárium Projekt

Prednášky – Lab.cafe

10:30 – 11:30 Od prvého ochutnania príkrmu až po láskavé odstavenie, Bc. Jana Krpalová Mračková pôrodná asistentka & laktačná konzultantka

Prvé príkrmy a ukončenie dojčenia vedia byť strašiakom pre mnohé mamičky. Na prednáške sa dozviete o benefitoch materského mlieka aj už v neskoršom veku, aké spôsoby kŕmenia môžeme využiť na základe veku dieťatka, a taktiež kedy a ako dieťatko s láskou odstaviť od dojčenia.

12:00-13:00 Syndróm padlého kráľa (narodenie súrodenca)Katarína Maťaše, psychologička www.terapiadotykom.sk

Syndróm zosadeného princa nie je nič iné ako žiarlivosť, ktorá vzniká u dieťaťa pri narodení sa nového súrodenca. Keď sa v rodine narodí nový člen, rodinná štruktúra prechádza momentom „krízy” alebo zmeny, v ktorej sa musia nanovo prenastaviť funkcie a roly jednotlivých členov rodiny. Na prednáške sa dozviete, ako toto obdobie čo najlepšie zvládnuť.

13:15-14:00 The importance of play in early childhood/The impact of play on Early Learning and development – Význam hry v ranom detstve/Vply hry na učenie a rozvoj v ranom detstve

14:30-15:30 Rodičom trpezlivo a pokojneRNDr. Martina Vagačová, Efektívne rodičovstvo 

Trpezlivosť je strategická zručnosť, ktorá prináša pokoj a harmóniu do rodiny. Nenarodíme sa s ňou, je potrebné ju pestovať u dieťaťa i rodiča. Kedy je lepšie reagovať, kedy nie a kedy je lepšie „hryznúť si do jazyka“, teda ako pomôžeme sebe a deťom? Vnímanie stresujúcich myšlienok Zvládanie a trénovanie mysle Rozvoj trpezlivosti a dôvery.

16:00 – 17:00 Ako zvládať silné emócie detí? Hnev a zlosť: keď niečo nie je podľa detí, bezdôvodný hnev. Kedy hnev škodí?, Mgr. Silvia Nováková, vyštudovaná psychologička a poradkyňa 

Na prednáške dostanete odpovede na otázky: • Prečo sa deti hnevajú? • Ako máme zvládnuť hnev nášho dieťaťa a svoj vlastný? • Prečo je dôležité „dovoliť“ deťom hnevať sa? • Kedy je hnev škodlivý a čo môže byť v jeho pozadí? • Ako ventilovať hnev a čo robiť, keď to vaše dieťa robí nevhodným spôsobom? Po tomto stretnutí budete lepšie rozumieť tomu, čo vyvoláva hnev vašich detí a ako máte na neho reagovať. Budete viac rozumieť tomu, čo vaše dieťa potrebuje a budete vedieť, kedy treba vyhľadať odbornú pomoc.

Všetko toto a ešte oveľa viac na vás všetkých čaká už 16.4.2023 od 10:00 do 18:00. Viac informácií nájdete aj na Facebooku. Vstupenky kúpite tu.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé