S deťmiPesničkyKto je Miro Jaroš?

Kto je Miro Jaroš?

Milovník hudby od narodenia

Miro Jaroš sa narodil 14. marca 1978 a vyrástol v Tepličke nad Váhom. Od detstva sa zaujímal o hudbu, sníval o kariére speváka. Kým sa rovesníci hrávali, on sedel doma a počúval rádio. Analyzoval hudbu, robil si poznámky a vlastné texty na pesničky, ktorým nerozumel.

Vždy sa túžil stať spevákom. (zdroj: FB Miro Jaroš)

Hudobné prvotiny

Prvú pieseň Stačí malý úsmev zložil, keď mal dvanásť rokov a spolu so sestrou Margitou ju nahrali na magnetofón. V sedemnástich založil svoju prvú kapelu On the way (1996). Ich pieseň Come and see sa dostala do rotácie v Žilinskom rádiu a dokonca vyhrala hitparádu! Hrali po regionálnych kluboch, ale rozpadli sa skôr, než si ich stihol všimnúť niekto z branže.

Odchod do Izraela

Podobne to bolo aj s chlapčenskou skupinou R.A.Y.S. (1999), v ktorej bol hlavným spevákom. Nahrávacie spoločnosti o nich neprejavili záujem, a tak odišiel do Izraela, aby si tam zarobil peniaze na kvalitného producenta. V Tel Avive robil kadečo. Začínal na farme, neskôr umýval riad v kuchyni či upratoval byty. Zahral si v Oskarom ocenenom filme What a wonderful place a nahrával nové demá v štúdiu hitmakera Gerryho Wlodawskeho.

V tejto chvíli ešte netušil, akým smerom jeho kariéra pôjde. (zdroj: FB Miro Jaroš)

Návrat na Slovensko kvôli Superstar

Po štyroch rokoch za hranicami sa vrátil na Slovensko. Chcel skúsiť šťastie v šou Slovensko hľadá Superstar (2004). Skončil v nej šiesty. Spolu s ďalšími finalistami nahrali najpredávanejší slovenský singel Kým vieš snívať a následne dostal ponuku od Sony BMG na nahratie prvého albumu.

Legendárne video z kastingu do SHS.

Vrátil sa do Izraela, kde vzniklo CD Exoterika (2005), z ktorého sa za krátke tri mesiace predalo vyše 11 000 kusov, čím sa album stal platinovým. Prelomový rádiový hit nahral až koncom roka 2007 – Tlakovú níž.

Prvý úspešný singel.

Albumy s prvými hitmi

Druhý sólový album Tlaková níž priniesol aj ďalšie hity: Obyčajný, Spadla z oblakov či Na dne mora. Ďalší, v poradí tretí album, Tráva musí rásť (2010) sa stal najsinglovejším albumom na Slovensku. Najúspešnejším singlom sa stal Čierny dážď, na vrchole najhranejších slovenských skladieb roku 2010 bol tri týždne.

Úspešné CD Tlaková níž. (zdroj: mirojaros.sk)

Založenie vydavateľstva Galgan Music

Zmluvy s vydavateľstvom EMI ukončil vydaním výberovky Všetko najlepšie (2012) – obsahuje najväčšie hity jeho sedemročnej kariéry avšak vo verziách, v akých na pôvodných albumoch nevyšli. Vtedy sa už začal presadzovať aj ako autor piesní pre iných interpretov. Dominike Mirgovej napísal prelomový singel Nová a založil vydavateľstvo Galgan Music, v ktorom jej vydal dva albumy.

Prvá pesnička pre deti

Jeho kariéra pre deti odštartovala v roku 2013, kedy na podnet kamarátky Ivety Haulíkovej napísal prvú pesničku pre deti, volala sa Veselé zúbky. Pamätáte si na ňu?

Prvá pieseň pre deti.

S Mirom Jarošom ju spievali Robo Papp, Bystrík a, samozrejme, detičky. Na youtube má už vyše 14 miliónov zhliadnutí.

Detský a dospelácky album v jednom roku

Po nej prišli ďalšie motivačné pesničky pre deti a vznikol projekt pre (ne)poslušné deti.  V roku 2014 vydal prvý album pre deti „Pesničky pre (ne)poslušné deti“ – tie mali rovno tri pokračovania (1, 2, 3), a zároveň aj piaty album #5

Tým sa hudobná kariéra pre deti len rozbehla. Prišli totiž aj knižky, ktorých prílohou boli CD s hudbou a vzdelávacími textami Mira Jaroša – Čisté rúčky, Čarovné slovíčka, Na ceste, Pri stole, Do školy sa teším. Neskôr vznikli aj knihy Pesničkový neposlušník 1 a Pesničkový neposlušník 2, kde sa Miro Jaroš snažil deti učiť detským povinnostiam s úsmevom. Po neposlušníkoch prišla ďalšia, ešte väčšia kniha – Knižka pre (ne)poslušné deti.

Natáčanie klipov s deťmi je vždy zábava. (zdroj: FB Miro Jaroš)

Okrem CD aj DVD

Projekt pre (ne)poslušné deti vyšiel aj na DVD. Pesničky opäť hravou formou učia deti užitočným veciam do života, majú modernejší zvuk a chytľavé melódie, ktoré vás dostanú na prvé počutie. DVD pre (ne)poslušné deti vyšli tri – 1, 2, 3.

Vianočný album

Na Vianoce 2016 si spravil radosť albumom Tešíme sa na Ježiška, za ktorý vďaka svojim fanúšikom dostal štvornásobnú platinovú platňu a dodnes sa teší veľkej obľube. Vyšla aj kniha vianočných príbehov s rovnakým názvom – Tešíme sa na Ježiška.

Opäť veľký úspech aj na youtube.

V jednom roku opäť detský i dospelácky album

V roku 2020 vydal album najväčších hitov pre deti – Vaše najobľúbenejšie. Zároveň ale vydal v tom istom roku aj dospelácky album s názvom – Milujem svoj život. Jedná sa o jeho najosobnejší album, v ktorom vyzdvihuje život.

Album Milujem svoj život mu krstila jeho najväčšia obdivovateľka – mama. (zdroj: pluska.sk)

Miro nezaháľal ani v roku 2021 – na konci novembra mu vyšiel nový vianočný album – List Ježiškovi.

LP ako ďalší splnený sen

Svoj veľký sen si splnil aj vydaním LP platní – jeho albumy Vaše najobľúbenejšie (žltá vinylová platňa), Milujem svoj život (priesvitná platňa), Tešíme sa na Ježiška. Posledný menovaný, mimochodom, najpredávanejší vianočný album za rok 2016 a 2017, vyšiel v roku 2021 v novej verzii opäť na platni.

Megaúspešný vianočný projekt.

Stíha všetko

Je priam neuveriteľné, čo všetko stihol a stále stíha. Desiatky, ba možno až stovky odkoncertovaných dní v roku, stretnutí s deťmi, natáčanie videoklipov, rozhovory a, samozrejme, ustavičná tvorba nových vecí. Je už nepísaným maskotom Kaufland detského festivalu, kde pravidelne vystupuje, pravidelne vystupuje na detských festivaloch (v roku 2022 ho určite uvidíte, okrem iného, aj na Kinder feste). Ak ešte zháňate darček pod stromček, skúste novú knižku Rozprávočky Vianoc s Mirom Jarošom. A nezabudnite si vianočnú náladu spríjemniť peknou pesničkou – spievať môžete s Gizkou a Mirom už teraz.

Koncertuje aj v Čechách. (zdroj: FB Miro Jaroš)

Pri mapovaní jeho úspešnej kariéry musia stíchnuť aj všetci nefanúšikovia, resp. neprajníci jeho osoby či hudby. Jeho CD, DVD či knižky dosahujú rekordné predaje, koncerty sú stále vypredané a určite neklameme, ak napíšeme, že všetko, do čoho sa pustí, zaváňa úspechom. Je tomu určite preto, lebo to, čo robí, robí zo srdca, s láskou a nadšením. Všetka vydaná energia sa mu preto vracia niekoľkonásobne.

Kto je teda Miro Jaroš?

Ak by sme sa mali vrátiť k otázke z nadpisu – Kto je Miro Jaroš?, každý dospelý by povedal: autor hudby a textov pesničiek pre deti, spevák, autor knižiek, niektorí by dozaista povedali: ten excentrický superstárista. No ak sa spýtame dieťaťa, každé odpovie – ten ujo v žltej košeli a červenom motýliku, ktorý spieva tie super pesničky, na ktoré rád/a tancujem. A pravdu majú vlastne obaja. :)

Obľúbený všade medzi deťmi. (zdroj: FB Miro Jaroš)

Žije svoj sen

Ako sám hovorí: „Robím to, čo som vždy chcel. Spievam, koncertujem, tvorím pod značkou svojho vlastného vydavateľstva. Ďakujem tomu hore, že mám stále múzu a taktiež môjmu tímu a fanúšikom, ktorí ma podporujú.“ K tomu už viac niet čo dodať.

Všetky info o koncertoch, CD či DVD nájdete na jeho webe alebo Facebooku. Oplatí sa sledovať aj jeho youtube kanál, kde môžete zhliadnuť všetky videoklipy k jeho pesničkám.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé