S deťmiPesničkySpievanka + Zahrajko = SPIEVANKOVO

Spievanka + Zahrajko = SPIEVANKOVO

SPIEVANKOVO v sebe ukrýva dvoch umelcov – Richarda Čanakyho alebo Zahrajka a Máriu Podhradskú – Spievanku.

Spievanka – Mária Podhradská

Mária Podhradská je nielen speváčkou, ale aj autorkou hudby a textov. Má pedagogické vzdelanie, ktoré naplno uplatňuje vo svojom projekte SPIEVANKOVO – prostredníctvom neho sa snaží deti nielen zabaviť, ale aj vzdelávať. Spievanka je z dvojice tá rozumnejšia, ktorá, nielen Zahrajka, ale aj deti, naučí mnohým užitočným veciam.

Keď nie je Spievanka… (zdroj: spievankovo.sk)

Zahrajko – Richard Čanaky

Richard Čanaky je, podobne ako Mária Podhradská, nielen spevákom, ale tiež skladateľom a textárom. Zahrajko, ktorho stvárňuje, je malý šibal, ktorý sa ale tiež vďaka pesničkám spolu s deťmi mnohému (popri lapajstvách) priučí.

Zahrajko v realite. (zdroj: spievankovo.sk)
Úplne prvý videoklip, ktorý vznikol ešte v roku 2008.

SPIEVANKOVO vzniklo, aby deťom ukázalo cestu k hudbe, tancu, ale aj umeniu ako takému. Aby rozdávalo radosť – ale pozor! – nielen deťom, ale aj ich rodičom. Jeho počiatky siahajú do roku 2002.

Úplné začiatky. (zdroj: spievankovo.sk)

Netrvalo t dlho a Mária s Richardom nahrali svoje prvé detské CD. Volalo sa deťom, ľudové piesne pre najmenšie deti. Malo skutočne dobrý ohlas, to ich motivovalo pokačovať ďalej v začatej práci.

Najprv hrali len pre deti v materských centrách, bez kostýmov. (zdroj: spievankovo.sk)

O rok neskôr odohrali svoj prvý koncert. Od tej chvíle koncerty pribúdali a s nimi aj nové pesničky pre deti. Po množstve úspešných koncertov prišiel nápad spraviť aj prvé DVD. A presne tu vzniklo nielen SPIEVANKOVO, ale aj Spievanka a Zahrajko. Prišlo aj druhé CD deťom a neskôr aj tretie CD deťom s anglickými pesničkami.

Spievankin Maťko a Zahrajkova Anetka spievali od tretieho CD všade s nimi. (zdroj: spievankovo.sk)

CD deťom 4 obsahovalo veselé kresťanské ukazovačky, CD deťom 5 zas veselé detské pesničky. Uspávanky do postieľky boli súborom ľudových, často už aj zabudnutých uspávaniek.

Prelomový rok 2007

2007 sa stal v ich hudobnej tvorbe významný. Nahrali svoje vianočné CD.

Jedna z mnohých krásnych vianočných pesničiek.

V tom istom roku vydali aj CD s vianočnými hudobnými podkladmi.

Zo začiatku hrávali aj s perkusionistom. (zdroj: spievankovo.sk)

V 2008 prišlo ďalšie CD – pesničky pre detičky, kde opäť môžete nájsť detské ľudové, aj zľudovené pesničky. Nasledovali Rozprávky 1 a 2, kde opäť nechýbali veselé pesničky speváckeho dua.

Jedna z rozprávok na CD Rozprávky.

V roku 2009 vznikli mená Spievanka a Zahrajko a aj názov SPIEVANKOVO (dovtedy vystupovali a nahrávali pod vlastnými menami).

Nahratie ich prvého DVD Spievankovo 1 môžeme brať ako veľkú inšpiráciu pre ostatných (dovtedy netvoriacich) umelcov pre deti.

Prvé zo série DVD.

V roku 2010 prišlo CD Pec nám spadla, kde spolupracovali s českou speváčkou Jitkou Molavcovou. O rok neskôr prišlo na svet druhé DVD – Spievankovo 2, ktoré bolo úspešným pokračovaním rovnako úspešnej 1-ky. Na youtube majú nie tisíce, ale milióny zhliadnutí a deti ich jednoducho milujú.

Obaja vždy vysmiati. (zdroj: spievankovo.sk)

Neskôr prišli CD Na diskotéke 1 a 2, ktoré boli robené tak, aby boli vhodné na rôzne tanečné kreácie a nezostali pri ňom sedieť ani dospelí. S DVD SPIEVANKOVO tiež úspešne pokračovalo – prišlo v poradí tretie. Následne vyšlo aj CD so známymi ľudovými rozprávkami, ktoré, ako už býva zvykom, sú popretkávané veselými pesničkami, dostalo názov Rozprávky 3.

V tejto chvíli 10 miliónov zhliadnutí.

V roku 2013 sa nahrávalo DVD Spievankovo 4, bolo v angličtine a spievali sa tam veselé anglické pesničky. Popri tom vyšli aj CD, ktoré zgrupovali pesničky z prvého a druhého DVD, a následne aj CD, na ktorom nájdete pesničky z tretieho a štvrtého DVD. V roku 2015 prišlo ďalšie, v poradí už štvrté CD s rozprávkami.

Pri nahrávaní DVD bolo vždy veľa detí. (zdroj: spievankovo.sk)

Ďalšie DVD (v roku 2015) sa nahrávalo aj so symfonickým orchestrom a ponuku účinkovať v ňom prijali aj mnohí známi herci. Spievankovo 5 – povolania sa dostalo aj do kín. Mnohé deti boli vďaka tomuto filmu prvýkrát v kine.

Film mal aj svoj trailer.

Samozrejme, nesmelo chýbať ani vydanie CD s pesničkami z piateho DVD. Spievanka so Zahrajkom nezaháľali a čo nevidieť prišlo aj 6. DVD, v ktorom chytľavé pesničky opäť dostanú deti, aj dospelých. CD z tohto DVD vyšlo, samozrejme, tiež. 7. DVD nesie názov Angličanina – učenie angličtiny je aj vďaka nemu také jednoduché a zábavné! Najnovšie DVD prichádza ako novinka pred Vianocami – Čaro vianočnej hviezdy. Písali sme vám o ňom tu.

V roku 2021 vydali aj CD s NAJ hitmi, ktoré vyberali fanúšikovia. Aj o ňom sme vám už písali tu.

Okrem CD a DVD majú aj knižky

Ak by sa vám málili CD a DVD a zatúžili by ste mať doma aj knihy s obľúbenými hrdinami Spievankou a Zahrajkom, vyšlo ich hneď niekoľko. Kniha Spievanka, Zahrajko a zatúlaná píšťalka je plná dobrodružstiev a napínavých príbehov, ktoré zažili na dlhej ceste k deťom spolu s kamarátmi, zvieratkami zo SPIEVANKOVA. Pre najmenších sa Spievanka a Zahrajko predstavia v štyroch leporeláchJar v Spievankove, Leto v Spievankove, Jeseň v Spievankove, Zima v Spievankove.

To stále nie je všetko

Ak už máte doma aj knižky, čo tak puzzle alebo spoločenská hra? Aj tieto majú pre svojich verných fanúšikov pripravené. Rodinné puzzle obsahuje dva pekne ilustrované obrázky v téme Zahrajkových narodenín. Ak sa chcete s deťmi zabaviť, kúpte im spoločenskú hru Fidliky-tidliky, hurá, preteky! Je určená všetkým, ktorí majú radi dobrodružné putovanie po hernom pláne, učia sa základom stratégie a majú radi pesničky zo Spievankova. Omaľovanka a pracovný zošit v jednom – to je Angličanina. Vďaka nej si deti precvičia angličtinu formou úloh.

Zaujímavý edukačný projekt Angličanina.

Do pozornosti dávame aj Spevníček plný pesničiek a kresbičiek, v ktorom nájdete najobľúbenejšie piesne SPIEVANKOVA. Je určený pre rodičov a deti, ktorí sa učia hrať na klavíri, gitare či inom hudobnom nástroji, alebo aj pre tých, ktorí už na hudobnom nástroji hrať vedia. Nájdete v ňom texty piesní s notami a akordami, ale aj krásne ilustrácie a fotografie zo Spievankova.

Ukážka z najnovšieho CD NAJ hity.

Angličanina je projekt Márii Podhradskej, ktorý vznikol v roku 2020. Ide o vzdelávací projekt, ktorý má pomôcť deťom pri učení cudzieho jazyka, ako inak – hravou a zábavnou formou.

Najnovší hit.

Čo dodať na záver? Takmer 20 rokov na scéne je priam neuveriteľné číslo, ktoré si zaslúži absolútny rešpekt a úctu. Za tými rokmi sa skrýva neúmerné množstvo kreativity, tvorenia, nápadov, spievania, hrania, trpezlivosti, ale určite aj nervov či dokonca vyhorenia. Priekopníci v hudbe pre deti stále fungujú a robia radosť ďalším generáciám detí svojimi pesničkami. Odvážime sa napísať, že SPIEVANKOVO je a zostane večné!

SPIEVANKOVO nájdete aj na Facebooku, staňte sa jeho fanúšikmi i tam. Podrobné info o koncertoch, ale aj novinkách v Spievankove, nájdete na spievankovo.sk.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé