Tvoríme spoluNapíšte Ježiškovi a tešte sa na jeho odpoveď

Napíšte Ježiškovi a tešte sa na jeho odpoveď

Vianočná pošta je oficiálne otvorená

Stihli už vaše deti napísať Ježiškovi? Ešte nie? Tak sa poponáhľajte, aby ste to stihli do Vianoc! Aj tento rok môžu Ježiškovi poslať pohľadnicu alebo list so svojimi tajnými želaniami, pozdravmi či príbehmi.

Minulý rok si väčšina detí želala zdravie. (zdroj: FB Vianočná pošta)

Ako na to?

Ak už deti vedia písať, zvládnu to určite hravo samé, ak nie, budú rady, ak im pomôžete.

  1. Napíšte Ježiškovi list alebo pohľadnicu, môžete pridať aj kresbu.
  2. Na obálku alebo pohľadnicu napíšte adresu „Ježiško 999 99“
  3. Nezabudnite uviesť aj vašu adresu
  4. Nalepte správnu poštovú známku
  5. List alebo pohľadnicu pošlite z ktorejkoľvek pošty alebo ju vhoďte do poštovej schránky
  6. Čakajte na odpoveď od Ježiška

Vianočné želania môžete poslať do piatku, 17. decembra 2021. Sú pre vás pripravené aj špeciálne vianočné poštové schránky.

Súťaž

Možno bude na budúcoročnej vianočnej známke práve kresbička vášho dieťaťa! Každý obrázok, ktorý príde na adresu Ježiško 999 99 na samostatnom papieri, bude zaradený do súťaže a jedna z kresbičiek (možno práve vášho dieťaťa) sa budúci rok opäť stane námetom na detskú vianočnú poštovú známku.

Veselá detská známka. (zdroj: vianocnaposta.sk)

Autorkou detskej kresby, ktorá je námetom pre tohtoročnú vianočnú známku, je Kristína Gubienová z Komárna. Ústredným motívom vianočnej známky sú dve zimne oblečené postavy pozorujúce kométu, ktorá symbolizuje príchod Vianoc. Motív veselého snehuliaka na FDC nakreslila Radka Ptáková z Turian. Predlohou vianočnej FDC pečiatky s usmiatym anjelom sa stala kresba Nelky Šovčíkovej z Banskej Štiavnice. Grafickú úpravu výtvarných návrhov zhotovil grafický dizajnér Boris Meluš.

O Vianočnej pošte

Slovenská pošta organizuje výnimočný projekt Vianočná pošta už 23 rokov. V roku 2020 prišlo na adresu Ježiško 999 99 až 93 208 listov, z toho 91 627 v slovenčine, 1 417 zo zahraničia (41 krajín sveta) a 164 od nevidiacich a slabozrakých detí. Tento ročník bol poznačený situáciou súvisiacou s COVIDom, čo sa odzrkadlilo aj v želaniach detí. Väčšina z nich si na prvom mieste priala zdravie a tiež aby sa mohli vrátiť do škôl a stretnúť s kamarátmi. Až potom nasledovali materiálne želania, ako hračky, mobilné telefóny či zvieratká. Deti dostávajú odpovede v slovenskom a v anglickom jazyku a dokonca aj v Braillovom písme.

Ručne nakreslená pečiatka. (zdroj: vianocnaposta.sk)

Navštívte poštu v Rajeckej Lesnej, kde oficiálne sídli Vianočná pošta, a odneste si domov okrem krásneho zážitku aj otlačok niektorej z pripravených príležitostných pečiatok:

Všetky sú skutočne krásne. (zdroj: vianocnaposta.sk)

Lajknite si Vianočnú poštu aj na Facebooku.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé