Kam vyraziťProgram Bratislavského bábkového divadla - marec 2022

Program Bratislavského bábkového divadla – marec 2022

Sezóna v Bábkáči je v plnom prúde, kedy a na čo sa s deťmi vybrať? Pozrite si program na marec.

Dlhý, Okatý, Bruchatý – 5.3., 10:00/14:30 – Poznáte rozprávku od Pavla Dobšinského o troch priateľoch so zázračnými schopnosťami? Dlhý v nej dočiahne až na oblohu, Bystrozraký vidí na kilometre ďaleko a Široký má bezodný žalúdok. Spolu oslobodia princeznú spod nadvlády zlej kráľovnej a vďaka nim si k sebe nájdu cestu princ a princezná. Ako sa to však stalo naozaj? Skutočne stáli za šťastným koncom čary a nadprirodzené schopnosti? Príďte sa presvedčiť, že sila priateľstva je väčšia než strach a dobrá vôľa a odvaha robia hotové zázraky.

Malá morská víla – 6.3., 10:00/14:30 – Príbeh o malej morskej víle, ktorá sa rozhodne vymeniť honosné morské kráľovstvo za neistý svet ľudí, aby sa tak mohla uchádzať o srdce milovaného princa, je základom jednej z najznámejších a zároveň najsmutnejších rozprávok Hansa Christiana Andersena. V tomto divadle sa však presvedčíte, že napriek stroskotaným nádejam a nenaplnenej láske nie je dôvod na ponurú náladu. Nová adaptácia pôvodného príbehu z pera mladého režiséra Šimona Spišáka ponúka originálny pohľad plný humoru a viery, že za ideály a sny sa oplatí bojovať aj napriek nepriazni osudu. Inscenácia je súčasťou cyklu „živá klasika“, ktorá ponúka nevšedné spracovania tradičných svetových a slovenských rozprávok.

malá morská víla
Malá morská víla v Bábkáči. (zdroj: babkovedivadlo.sk)

Zaseknutá bundička – 12.3., 10:00/14:30 – Nasadnite spolu s nami na ZIPS… teda na vlak a uvidíte, že mať brata, aj keď stále otravuje je KRÁSNE a mať sestru, hoci stále nemá čas, TIEŽ.

Deduško – 13.3., 10:00/14:30 – Deduško Svetomír mal už dávno zaľahnúť a lúštiť krížovky v domove dôchodcov. Namiesto toho sa zašil vo svojej dielničke a v spomienkach sa vracia k svojmu deduškovi – odhodlanému dobrodruhovi, čo pochodil polku sveta. V jeho rukách sa predmety premieňajú na mestá, krajiny a ľudí a jeho vzor deduško Deduškovský ožíva pred jeho očami. Príbehy našich starých rodičov si v sebe nosíme po celý život, uchovávame si ich odkaz a odovzdávame ich ďalšej generácii. Predstavenie Deduško hovorí o vzácnosti času, ktorý môže rodina stráviť pokope a je podporou aktívneho života.

Osmijankove rozprávky o princeznách – 19.3., 10:00/14:30 – Rozosmiate bábkové predstavenie o neobyčajných princeznách

Neviditeľní – 20.3., 10:00/14:30 – Lochnesská príšera, elfovia, yeti, draci a permoníci. Domnienky o ich výskyte medzi nami kolujú po generácie. Kde sa berie viera v tieto stvorenia? Je ich existencia naozaj len rozprávkou pre malé deti? Naši bádatelia cestujú priestorom a časom a umožňujú divákom nahliadnuť do sveta stvorení, ktoré žijú za hranicami nášho zraku. Niekedy však ostáva len veriť. Inscenácia, od tvorkýň z progresívneho divadelného zoskupenia ODIVO, odkrýva pred divákmi originálnym spôsobom záhadný svet bytostí, ktorých existencia nikdy nebola vedecky potvrdená. Spolu s tvorcami môžeme byť svedkami transformácie zvukov v hudbu, materiálu v živé bytosti, slov v poéziu. Hravá inscenácia, plná magických momentov, pošteklí fantáziu a prenesie vás do sveta vízií, snov a fantastických dobrodružných objavov. Sprevádzať vás na tejto úžasnej ceste bude hudba Juraja Haška, lídra kapely Sto múch.

Rozprávky o Malej tučnej víle – 26.3., 10:00/14:30 – Malá tučná víla, Trpajzel, Prechladnutá rybička, Prasisko, Špinavý zajac – svet hračiek, ktorý je citlivou paródiou svojráznych ľudských vlastností a jednania. Ako povedať niekomu nepríjemnú pravdu a zároveň ho neuraziť? A ako si ju vypočuť? Krátke príbehy o tom, ako zvládať hnev, naučiť sa prijímať kritiku a pracovať so svojimi nepeknými vlastnosťami sú tlmočené s detskou logikou a obrazným pohľadom na svet.

Budkáčik a Dubkáčik – 27.3., 10:00/14:30 – Je lepšie na svete človeku alebo prasaťu byť? Bratia Budkáčik a Dubkáčik spokojne krochkajú nad plným válovcom deň čo deň. K šťastiu im nič nechýba, kým nezistia, aký horký je osud vypaseného prasiatka. Rozkývu chlievik a vydajú sa na dvoch nohách do sveta ľudí. Okrem domov na kolesách, kolotočov a zábavných remesiel však spoznajú aj odvrátenú stranu. Prečo nesmú ryť v záhone kvetov, prečo si nemôžu v mlyne pochutnať na plných vreciach pšenice a prečo sa dievčatám nepáčia na Veľkú noc voňavky, ktoré namiešali bratia podľa svojho prasiatkovského gusta? A za to všetko skončia vo väzení? Či naozaj niet pre nich miesta na svete? Dojímavé putovanie za šťastím sa dobre skončí. Príďte sa presvedčiť, že pod každou maskou prasaťa sa skrýva cítiaca a mysliaca živá bytosť.

OkoloLO – 31.3., 18:00 – Vizuálne pôsobivá inscenácia bez slov interaktívne zapája deti a ponúka množstvo podnetov na rozvoj vnímavosti a fantázie dieťaťa už od 3 rokov.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé