Kam vyraziťBratislavské bábkové divadlo oslávi Noc divadiel v novej sále, Chronoškriatkov ocenených Grand...

Bratislavské bábkové divadlo oslávi Noc divadiel v novej sále, Chronoškriatkov ocenených Grand Prix odohrá bezplatne

Noc divadiel 2021 s ocenenou hrou zo zahraničia

Bratislavské bábkové divadlo sa na noci otvorených divadiel a predstavení Noc divadiel 2021 zúčastní až s tromi predstaveniami.
V sobotu 20. novembra o 18.00 privíta divákov predstavením Chronoškriatkovia v réžii Jakuba Maksymova, za ktoré divadlo v septembri získalo aj cenu Grand Prix na medzinárodnom festivale bábkového divadla v chorvátskom Záhrebe.

Odborná porota udelila štyri ocenenia vrátane hlavnej ceny Chronoškriatkom. (zdroj: FB BBD)

Kto sú Chronoškriatkovia?

Chronoškriatkovia sú služobníci mocného Zuba času. Kazia počítače, odfarbujú oblečenie, zotierajú značenie na cestách, skrátka, všetko na tomto svete vďaka nim starne. V škole ich učia, že tak ľudstvu robia veľkú službu. Žiak Zašmodrch však raz na exkurzii vo svete ľudí nadšene zašpiní šaty mladej slečne a ona? Rozplače sa. Svet malého škriatka sa odrazu prevráti hore nohami. Zub času neexistuje, a ak áno, treba ho zničiť!

Tento dobrodružný príbeh o vzbure proti autoritám je určený divákom od 5 rokov. Na priblíženie sveta škriatkov používa unikátnu formu puppet cinema, časť deja sa tak odohráva v reálnom čase na veľkom plátne. Po skončení predstavenia prebehne pri príležitosti Noci divadiel aj diskusia s tvorcami a hercami z Chronoškriatkov. Tí divákom poodhalia proces vzniku inscenácie, princíp puppet cinema, ale aj povolanie bábkoherca či prácu v bábkovom divadle.

Služobníci Zuba času. (zdroj: babkovedivadlo.sk)

Divadlo naživo, aj online

Predstavenie sa navyše prvýkrát uskutoční v sále na Záhradníckej 95 v Bratislave, o ktorú sa divadlo od 1. novembra delí s Radošinským naivným divadlom.

Rozhodne treba vidieť.

Pre divákov mimo hlavného mesta pripravilo divadlo prekvapenie. V sobotu 20. novembra
od 00.00 do 23.59 sprístupní 24-hodinový online stream svojich predstavení Rozprávky o Malej tučnej víle a Iný.

Malá tučná víla, Trpajzel, Prechladnutá rybička, Prasisko, Špinavý zajac – to sú obyvatelia sveta hračiek, ktorý je citlivou paródiou svojráznych ľudských vlastností a konania. Rozprávky o Malej tučnej víle v réžii Kataríny Aulitisovej divákom detskou logikou a obrazným pohľadom na svet pretlmočia, ako zvládať hnev, naučiť sa prijímať kritiku a pracovať so svojimi nepeknými vlastnosťami. Predstavenie je vhodné pre divákov od 3 rokov.

Pre deti veľmi poučné. (Zdroj FB BBD)

Druhým bezplatným online predstavením bude Iný v réžii Leny Frankiewicz a Tomasza Maśląkowského. Každý je iný a každý sa občas cíti ako škaredé káčatko. Čo ak by však boli všetci rovnakí? Znamenalo by to koniec závisti, hádok a nedorozumení alebo pravý opak? Výtvarná inscenácia o dni, keď bolo všetko inak, čiže úplne rovnako, povie divákom o odvahe byť sám sebou a akceptovať odlišnosti iných. Predstavenie je určené divákom od 6 rokov.

Zaobstarajte si bezplatnú vstupenku

Pre bezplatný vstup na predstavenie Chronoškriatkovia a prístupy k bezplatným online záznamom predstavení Rozprávky o Malej tučnej víle a Iný je potrebné si zaobstarať bezplatnú vstupenku s jedinečným prístupovým kódom cez vstupenkový systém https://babkovedivadlo.maxiticket.sk/.

Sledujte Facebook BBD, prípadne aj FB udalosť.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé