VzdelávanieAk máš čas, ktorý by si vedel venovať mladému človeku, buď BUDDY!

Ak máš čas, ktorý by si vedel venovať mladému človeku, buď BUDDY!

Čo je Buddy program?

BUDDY program poskytuje podporu deťom, ktoré nemôžu vyrastať vo svojich rodinách. BUDDY je o vzťahu, ktorý lieči a učí deti opäť dôverovať. Keď deti trávia spoločne s dobrovoľníkom svoj voľný čas, dokážu si vytvoriť bezpečný, dôverný vzťah a zároveň získajú oporu pri svojom ďalšom životnom rozvoji.

Súčasná situácia vs. riešenie

Takmer 5 000 detí na Slovensku nevyrastá v rodinách, ale v Centrách pre deti a rodiny (“CDR” – bývalé detské domovy). Ústavná starostlivosť im však nedokáže dať to, čo potrebujú najviac – blízky vzťah s dospelým, ktorý by sa im nezištne venoval. Po odchode z centra tak často žijú na okraji spoločnosti.

BUDDY hľadá, vyberá a spája dobrovoľníkov s deťmi z Centier pre deti a rodiny . Dobrovoľníci sa stále vzdelávajú a deťom na spoločných stretnutiach venujú to najvzácnejšie, svoj čas. Postupne vzniká zdravý, dôverný a dlhodobý vzťah. Tento vzťah poskytuje základ pre napĺňanie individuálnych potrieb detí a oporu pri hľadaní ich miesta v spoločnosti.

Jednoduchá rovnica. (zdroj: tvojbuddy.sk)

Vízia a misia

  • Aby každé dieťa, ktoré nevyrastá vo svojej rodine, malo aspoň jednu osobu, ktorej dôveruje a vedelo žiť samostatný a dôstojný život.
  • Vytvárať a priebežne podporovať bezpečné vzťahy medzi deťmi a dobrovoľníkmi, ktorí pravidelne, nezištne a dlhodobo dávajú jednému dieťaťu svoj voľný čas a rozvíjajú jeho potenciál.

Ako začal príbeh BUDDY

V roku 2006 si Ladislav Kossár kúpil korálky za tisíc korún od detí z detského domova. Išiel do detského domova a opýtal sa: „Ako vám môžeme pomôcť?“ Odpoveď bola jednoduchá:
„Vymyslite, aby deti kvalitne trávili voľný čas mimo detského domova. Takto sa začal príbeh BUDDY.

Buď BUDDY aj ty!

Buď Buddy

Dobrovoľník je zrelý, dospelý človek (25+), ktorý prijíma dieťa také, aké v skutočnosti je. Pravidelne každý týždeň sa s ním stretáva mimo centra a venuje mu to najvzácnejšie, čo má – svoj čas. Dieťa tak získava človeka, ktorému môže plne dôverovať a ktorý mu pomáha pripraviť sa na samostatný život v dospelosti. Chceš ním byť aj TY? Môžeš! Buď BuddY!

Čo Buddy robí?

  • pomáha deťom, ktoré nemôžu vyrastať v rodine
  • dáva čas, dôveru, priateľstvo a lásku
  • dieťa vedie a je mu mentorom

Ty to dokážeš – vieš zmeniť niekomu život! Tak to urob :)

Všetky podrobné info nájdete na tvojbuddy.sk. Lajknite si stránku aj na Facebooku.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé