VzdelávanieSvetový deň predčasne narodených detí bude 17.11.

Svetový deň predčasne narodených detí bude 17.11.

Svetový deň predčasne narodených detí si celý svet každoročne pripomína 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Počas tohto dňa sa po celom svete usporadúvajú rôzne podujatia a od roku 2011 má oficiálne čestné miesto. Oficiálnou farbou predčasne narodených detí sa stala purpurová.

Predčasný pôrod často znamená, že bábätko nie je pripravené na život vonku. (zdroj: malicek.sk)

Sprievodné podujatia

Na Slovensku je už tradíciou, že november nie je len mesiacom významných historických udalostí, ale jeho stred patrí tým úplne najmenším a najkrehkejším – predčasne narodeným deťom, ktoré si častokrát nesú do života vážne dôsledky svojho skorého príchodu na tento svet.

OZ malíček preto každoročne pri tejto príležitosti organizuje viaceré sprievodné podujatia, ktorých cieľom je nielen šíriť osvetu o problematike predčasných pôrodov, ale aj vyjadriť podporu predčasne narodeným deťom a ich rodinám, či vďaku odborníkom za ich obetavú prácu. Slávnostné koncerty, stretnutia rodín predčasniatok, či odborné školenia – každý rok je toto obdobie veľmi pestré. Niektoré z podujatí pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí môžete nájsť na tomto odkaze.

Purpurové srdce

Už od roku 2012 organizuje OZ malíček v spolupráci so svojimi partnermi slávnostný benefičný koncert. Tento koncert je najvýznamnejším podujatím, ktoré sa každoročne koná pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí. Počas slávnostného večera sú oceňované osobnosti, ktoré významne prispeli k zlepšeniu podmienok v starostlivosti, osvety a aj následnej starostlivosti o predčasne narodené deti. Ocenenie Purpurové srdce je vyjadrením obdivu a vďaky za obetavú a častokrát nedocenenú pomoc malým bojovníkom a ich rodinám. Viac o jednotlivých ročníkoch Purpurového srdca sa môžete dočítať na nasledujúcom linku.

Purpurové srdce je najúprimnejším vyjadrením obdivu a vďaky za nezištnú pomoc rodinám. (zdroj: malicek.sk)

Purpurové Slovensko

Počas Svetového dňa predčasne narodených detí sa celý svet zafarbuje do purpurovej, farby predčasniatok. Nie len svetové dominanty ako Eiffelova veža či Big Ben, ale aj dominanty po celom Slovenku sú v týchto dňoch zahalené purpurovou farbou. To pre to, aby nám pripomenuli, aký náročný boj tieto deti museli hneď na začiatku svojho príbehu zvládnuť a aby sme si v tichosti zaspomínali na tie, ktoré svoj boj prehrali.

Zvolenský zámok v purpurovej. (zdroj: malicek.sk)

Svetový deň predčasne narodených detí 2021

Tento rok sa k celosvetovej iniciatíve kampane Svetového dňa s heslom „Rodič a dieťa patria k sebe“ pripája aj OZ malíček – pretože víziou je, aby bol rodič súčasťou tej najlepšej starostlivosti o jeho predčasne narodené dieťatko. Pretože cieľom je, aby boli bez odlúčenia.

Heslom kampane tohto roka je Bez odlúčenia. (zdroj: FB malíček)

Pomáhajte srdcom aj vy

Mama v nemocnici po predčasnom pôrode je málokedy obdarovaná darčekmi. Neistota, strach, úzkosť a nádej sú emócie, ktoré rodičov sprevádzajú týždne či mesiace pobytu ich predčasne narodených detí v nemocniciach. O to viac sa preto mamy predčasniatok potešia balíčku, ktorý ju čaká pri bábätku s drobnými predmetmi od sponzorov, dobrovoľníkov a mám, ktoré majú vlastnú skúsenosť s predčaným pôrodom a starostlivosťou o predčasniatko a stále majú v čerstvej pamäti náročné obdobie v nemocnici.

Balíčky obsahujú napríklad háčkovanú čiapočku, prívesok, hračku či podbradník. Možno najdôležitejšou súčasťou každého balíčka sú aj osobné odkazy od mám predčasne narodených detí, ktoré si touto náročnou cestou začiatkov so svojimi deťmi prešli pred časom. Okrem vrúcnych a povzbudivých slov obsahuje kartička aj meno ich dieťatka, týždeň narodenia či váhu, ktorá v mnohých prípadoch nedosahuje ani 800 či 1000g. Dnes sú z týchto detí životaschopné, šikovné, život a rodičov milujúce malé osobnosti, ktoré dokazujú, že sa im na tomto svete páči a že zázraky sa dejú.

Balíček pre bojovníkov. (zdroj: malicek.sk)

Nech sa teda prostredníctvom týchto malých darčekov a povzbudivých slov naplnia srdcia rodičov predčasne narodených detí v nemocniciach silou, vierou a odhodlaním bojovať za ich bábätká, ktoré sa na tento svet vypýtali o čosi skôr. Pretože napriek tomu, že každé dieťatko si so sebou nesie iný životný príbeh, všetky majú spoločného menovateľa – nekonečnú lásku svojich rodičov, ktorá prekoná aj nemožné.

Háčkujte s OZ malíček

Ak sa aj vy chcete stať súčasťou projektu Pomáhame srdcom a vyrábať háčkované darčeky pre predčasniatka v nemocniciach, pridajte sa k OZ malíček, budú veľmi rady.

Háčkovať môžete aj vy. (zdroj: malicek.sk)

Šikovné dobrovoľníčky po celom Slovenku háčkujú, za čo im srdečne ďakujeme. Ich ručné výrobky sa potom distribuujú do balíčkov, ktoré putujú do nemocníc medzi predčasne narodené deti. Ak sa chcete pridať a neviete, kde začať, majú pre vás aj detailné návody na háčkovanie tých najobľúbenejších hračiek a darčekov pre bábätká.

Všetky podrobnejšie informácie nájdete na stránke malicek.sk. Sledovať môžete aj Facebook OZ malíček.

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé