Kam vyraziťProgram Bratislavského bábkového divadla - apríl 2022

Program Bratislavského bábkového divadla – apríl 2022

Sezóna v Bábkáči je v plnom prúde, kedy a na čo sa s deťmi vybrať? Pozrite si program na apríl.

OkoloLO – 1.4., 18:00 / 3.4., 10.4., 10:00/14:30 / Poznáte to: všetko má začiatok a koniec. Kde ho však má koliesko? A guľôčka? Štyria hráči v komornom priestore odhaľujú cestu nekonečnom. Kde kolo, tam kolo, bolo raz jedno okolo. Budeme (sa) spolu cykliť, krútiť, gúľať, točiť. Raz dozadu, raz dopredu, rýchlo a pomaly, strnulo či ladne. Na zemi či vo vzduchu overíme zákony fyziky a nespútanosť imaginácie, pre ktorú neplatia žiadne zákony. Guľôčky, kolieska či valce zapoja všetky zmysly: budú sa nám prihovárať pohybmi, zvukmi či svetlom. A na okraj: počuli ste už o Eulerovom disku? Vizuálne pôsobivá inscenácia bez slov interaktívne zapája deti a ponúka množstvo podnetov na rozvoj vnímavosti a fantázie dieťaťa už od 3 rokov.

Máte sa na čo tešiť. (zdroj: babkovedivadlo.sk)

Chronoškriatkovia – 9.4., 10:00/14:30 – Výsledok ich práce pozorujete denne, ich samotných ste však nikdy nevideli. Kto sú to? Predsa Chronoškriatkovia – služobníci Zuba času. Kazia počítače, odfarbujú oblečenie, zošúchavajú značenie na cestách, skrátka, všetko na tomto svete vďaka nim starne. Chronoškriatkov v škole učia, že ľudstvu robia veľkú službu. Žiak Zašmodrch sa na exkurzii vo svete ľudí vyšplhá po mladej slečne a nadšene jej čokoládou špiní šaty. O ona? Rozplače sa. Svet malého škriatka je v okamihu hore nohami. Zub času neexistuje, a ak áno, treba ho zničiť! Dobrodružno-filozofujúci príbeh o vzbure proti autoritám, naštrbenom priateľstve a veľkej výprave za zmúdrením prerozprávame formou puppet cinema. Inscenácia vznikla na podklade knihy Překlep a Škraloup od Tomáša Končinského a Barbory Klárové.

Dlhý, Okatý, Bruchatý – 23.4., 10:00/14:30 – Poznáte rozprávku od Pavla Dobšinského o troch priateľoch so zázračnými schopnosťami? Dlhý v nej dočiahne až na oblohu, Bystrozraký vidí na kilometre ďaleko a Široký má bezodný žalúdok. Spolu oslobodia princeznú spod nadvlády zlej kráľovnej a vďaka nim si k sebe nájdu cestu princ a princezná. Ako sa to však stalo naozaj? Skutočne stáli za šťastným koncom čary a nadprirodzené schopnosti? Príďte sa presvedčiť, že sila priateľstva je väčšia než strach a dobrá vôľa a odvaha robia hotové zázraky.

Opice z našej police – 24.4., 10:00/14:30 – Máte aj vy svoju obľúbenú hračku? A zdalo sa vám niekedy, že sa zrazu načisto poľudštila, a to tak, že už nikto nevedel povedať, či je to len hračka, alebo živý tvor? Plyšové opičky: Fricko a Jupko sú tiež úplne poľudštené hračky. A ich traja majitelia – bratia Ferko, Samko a Jožko – sú zase poriadne „opice“. Preto nečudo, že ich mamu, úspešnú spisovateľku, občas z tých ich opičiactiev poriadne rozbolí hlava. Hoci dávno z detských svetríkov vyrástli, stačí jedno stretnutie s milovanou plyšovou opičkou a sú z nich zase malí chlapci… A z vreca plného starého oblečenia a zabudnutých hračiek je zrazu nevyčerpateľný zdroj zábavy. Ak totiž deti uveria, že plyšové opice naozaj žijú, je to normálne, no ak tomu uveria i dospelí, je z toho väčšinou veľká „psina“. A to taká, po ktorej vás pri odchode z divadla bolí celá sánka… Od smiechu.

Popolvár – 30.4., 10:00/14:30 – Popolvár? Škaredé káčatko medzi ľuďmi. A medzi Slovákmi. Dobšinského kultový príbeh o ufúľanom lenivcovi a jeho prerode na „najväčšieho na svete“. Ako je možné, že sa z hanby rodiny stane hviezda krajiny čo zachráni princeznú aj pred černokňažníkom a jeho neohraničenou mocou? Popolvár je záhadou. Alebo ani nie? Možno si len neveril a nikto neveril jemu. Dobrodružná bábková inscenácia o pohľade na samého seba ako aj iných, o sebavedomí, pýche a krivých zrkadlách. Slovenskej klasiky sa ujali tvorcovia z legendárneho českého divadla Buchty a loutky. Nekonvenčne, s humorom a odvážne skombinovali dve verzie tohto príbehu: Popolvár hnusná tvár a Popolvár najväčší na svete. 

Najnovšie správy

Najčítanejšie

Aj tu je niečo zaujímavé